Indija

Indija

Ni jedna druga zemlja ne ostavlja takve utiske kao Indija. U sjećanju će vam ostati tišina pustinje, tok  rijeke Gang, zlatni izlasci sunca iznad Varnasija, bengalski tigrovi, sveti ljudi iz Pushkara, meditacija, joga, ajuverdanske masaže, slonovi, bog Šiva, nestvarne plaže Goe... Indija se ne može opisati riječima, ona mora da se doživi.

Stigli ste u New Delhi, glavni gad Indije, dobrodošli u drugačiji svijet, miks raznih kultura, miks ljudi i životinja koje slobodno šetaju ulicama. Haotičan saobraćaj, ulična hrana i konstantan zvuk kravljeg zvona će vas oduševiti.  

Divite se simbolu Indije, ali i večne ljubavi, hramu Taj Mahal, koji je sagradio šah Džahan za svoju preminulu ženu. Saznat ćete koliko nijansi roze boje postoji kada ugledate Jaipur, pink grad Rajasthana, prijestolnicu kraljevske porodice. Idemo u Varnasi, dom stvaratelja Brame, najposjećenije hinduističko hodočasničko mjesto. Vodimo vas u pustinju, u Pushkar, hipi gradić pun hindu hramova, zanimljivih jela i opuštenih kafića.

Počastite svoje čulo ukusa tradicionalnim aromatičnim karijem, uživajte u mješavini kokosovog mlijeka, čilija, đumbira i drugih začina, a onda se rashladite uz lassi koji se pravi od jogurta, pravi protivotrov ljutom kariju. Udahnite mirise začina koji se miješaju sa ukusima svježeg voća na lokalnim pijacama.

Okupajte se duginim bojama i uživajte u šarenilu za vrijeme Holi festivala, koji se slavi u proljeće u hindu zemljama i posvećen je bogu Krišni. Najveći događaj u indijskom kalendaru je Diwali festival je festival svjetlosti i proslavlja se krajem oktobra, a predstavlja početak Indijske Nove godine.

Ovo je putovanje koje će vas izliječiti zavisnosti od digitalnih uređaja, doživite ljude, ukuse, mirise i  nestvarne predjele Indije.

Putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Za ulazak na teritoriju Indije nije potrebna vakcina. Svakako se možete posavijetovati oko vakcinacije sa Vašim ljekarom ili instituom za javno zdravlje. 


Indija je vjerovatno jedna od najboljih destinacija za kupovinu suvenira. Bit ćete u prilici da birate između suvenira koju su veoma maštovito napravljeni, kvalitetne izrade, lijepe priče o njima i veoma niske cijene. U bilo kom dijelu Indije ćete vidjeti mnoštvo radnja sa suvenirima, ali su svakako mjesta sa najvećim izborom New Delhi odnosno kraj Paharganj, Pushkar I Rishikesh. Iz Indije obavezno morate donijeti figure hindu božanstava, mirišljave štapiće, prostirke, šalove, ešarpe od kašmira, čajeve, začine, drago i poludrago kamenje, nakit od srebra i zlata. Cjenkanje je obavezno u Indiji, a cijenu možete smanjiti i do deset puta. 


Sušni period u Indiji je između oktobra i aprila, kada je I najpovoljnije posjetiti ovu zemlju. Temperature su između 25-30 stepeni. U gradovima koji su u Himalajima noćne temperature mogu da spadnu i do 10 stepeni, pa zbog toga morate ponijeti topliju odjeću. Za ostale gradove potrebno je da nosite laganiju I udobnu odjeću, ali ništa što previše otkriva. Dakle, najbolje je da nosite lagane košulje, duge suknje, široke lagane pantalone i komotnu odjeću.


Uz kopiju pasoša i jednu fotografiju moguće je kupiti SIM karticu za koju treba odvojiti do 10$. Pored besplatnih poziva u okviru indijske mreže dobija se i bar 1GB interneta dnevno (u zavisnoti od mreže). Wi-fi postoji u svim kafićima I hotelima i funkcioniše dobro. 


Zone Indije po kojima se kreću naše ture su turističke, a samim tim su i jako bezbijedne. Narod Indije je veoma pitom i svi će Vam se naći ukoliko Vam je potrebna pomoć. Ipak, s obzirom na to da Indija ima više od milijardu stanovnika i da je na ulicama uvijek velika gužva, savjetujemo Vam da uvijek vodite računa o svojim ličnim stvarima I novcu, jer džeparoši se mogu naći svuda po svijetu pa i u Indiji. Ukoliko ste se odlučili za turu koja podrazumijeva I vožnju vozom, tokom noći i kada spavate držite sve stvari blizu glave, kreveti u vozu imaju dvoljno mjesta da se udobno smjestite i da pored sebe stavite svoje stvari. 


Najpovoljnija opcija prevoza po gradovima je tuk-tuk. Potrebno je da unaprijed dogovorite cijenu sa vozačem i da tek onda otpočnete Vašu vožnu. Pored toga što je ovo najpovoljni prevoz, ovo je i najživopisniji vid prevoza. Naravno, možete koristiti i taksi, ali zbog velikih gužvi u saobraćaju najvjerovatnije ćete prije na odredište stići tuk-tukom.


Salone za masažu ćete pronaći u svakom gradu u Indiji, ali svakako su najbolji oni u mjestu Rishikeshu. Grad je posvećen jogi, vegeterijanskoj ishrani, masažama i zdravom načinu života uopšte. Najspecifičnija masaža je ajurvedska masaža, koja se radi sa toplim uljima, ali morate voditi računa, jer poslije ovakve masaže tijelo se oslobađa svih negativnih supstanci iz tijela, pa zbog toga možete dobiti temperature ili male stomačne probleme. Pored ove masaže, tu su i mnoge druge, koje su rasprostranjene i na našim prostorima, relax, antistress itd. Cijena masaža kreće se od 10eur pa do 40eur I obično traju oko sat vremena. 


U Indiji, na sve strane, se nalazi ulična hrana koja je veoma jeftina. Porcije na ulici se kreću od pola do dva, tri dolara. Ukoliko jedete na ulici bitno je obratiti pažnju da konzumirate termički obrađenu hranu i nikako ne konzumirati njihovu vodu. Svježe salate, sokovi sa vodom, led i bilo šta drugo sto sadrži vodu koja nije termički obrađena se ne savjetuje za konzumaciju.

Pored ulične hrane tu su i brojni restorani koji su prilagođeni turistima. Pored indijskih specijaliteta tu su i brojne druge kuhinje. Cijene u restoranima su nešto više, pa bi za jedan ručak trebalo izdvojiti od 5$ do 10$.

Bitno je pomenuti da na našim turama obilazimo svete gradove u kojima je konzumacija namirnica životinjskog porijekla zabranjena. Na tim destinacijama uživamo u širokoj ponudi vegetarijanske hrane i osvježavamo se cijeđenim sokovima. 

Dok boravite u Indiji savjetujemo vam da probate njihove specijalite. Kuhinja se odlikuje velikim brojem začina, a neki od njih su i pikantni, ljuti. Koliko se začini koriste u Indiji pokazuje i činjenica da i u svaki čaj ubacuju određeni začin koji pravi zaista jedinstvenu aromu. Probajte obavezno Masala čaj, koji se na svakom ćosku služi, kombinacija čaja, mlijeka i nekoliko začina.

Indija je toliko velika i mnogoljudna da se na svakih 20km mijenja kuhinja. Razni su načini spremanja piletine i u zavisnosti od pripreme se i nazivaju drugim imenima. Od peciva čuvena su tijesta koja su slična tortiljama i koja takodje nose različite nazive u zavisnosti od brašna i načina pripreme. Bitno je da znate da teletine tamo nema, jer je krava sveta životinja i njeno meso se ne konzumira.

Exotic Rooftop – restoran se nalazi na krovu zgrade u najprometnijem dijelu New Delhija, Paharganj. Služe odličnu i provjerenu indijsku hranu. Izbor je veliki, a cijene su veoma pristupačne, možete doručkovati za nekih 5eur zajedno sa pićem i kafom, dok ručak ili večera koštaju do 10eur.

Nirvana Caffe – restoran se nalazi u Pushkaru iz njega se pruža nevjerovatan pogled na grad i jezero. Služe nacionalna jela, koja su uglavnom vegeterijanska, ali se mogu pronaći i neka jela sa piletinom.

Surabhi – restoran koji se nalazi u centru Jaipura I uređen je na tradicionalni način. Imaju odlična jela od piletine, koja su prilično začinjena, pa ukoliko ne volite začinjeno to im obavezno naglasite. Pored odlične kuhinje, veče će Vam učiniti zanimljivijim plesači koji izvode akrobacije sa vatrom i djevojke koje nose po čak deset krčaga na glavi i tradicionalni svirači.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Indija

INDIJA

1. OPŠTI PODACI

Republika Indija je sedma država u svijetu po veličini, a druga po broju stanovnika. Indija je republika sa parlamentarnim sistemom demokratije i sastoji se od 28 država i 7 saveznih teritorija. Na jugu, Indija izlazi na Indijski okean, na zapadu na Arapsko more, a na istoku na Bengalski zaliv. Kopnom se graniči sa Pakistanom na zapadu, sa Kinom, Nepalom i Butanom na sjeveru, a Bangladešom i Mjanmarom na istoku.

Površina zemlje: 3.287.590 km2

Broj stanovnika: 1,324 milijarde

Glavni grad: Nju Delhi (New Delhi)

Jezici: hindi i engleski i 21 nacionalni jezik

Vjera: hinduizam, budizam, đainizam i sikizam su nastali u Indiji. Od religija u Indiji je najviše zastupljen hinduizam sa 80,5%, zatim islam sa 13,4%, hrišćanstvo sa 2,3%, i ostale religije sa 3,8% stanovništva.

2. VIZA

Državljanima Bosne i Hercegovine potrebna je viza za Indiju i može se pribaviti online ili odlaskom u najbližu ambasadu. Naša agencija vrši usluge online viziranja. Pasoš mora biti važeći najmanje 6 mjeseci po povratku sa puta (minimum 3 slobodne strane).

3. VREMENSKA ZONA

UTC +5:30

4. KLIMA

Klima u Indiji je suptropska, tropska i ekvatorska. Indijski potkontinent ima izrazito monsunsku klimu ljeti, od kraja aprila do oktobra, sa Indijskog okeana pušu topli i vlažni vjetrovi, koji donose dosta padavina, preovlađuje tropsko-monsunska klima. Srednja januarska temperatura je od 11-12 stepeni u podnožju Himalaja, a 27-28 na jugu, julska temperatura je od 20 do 35 stepeni sa ogromnom količinom padavina. Najveća količina padavina u svijetu zabilježena je u Asamu (11mm) koji se nalazi u sjeveroistočnoj Indiji. Uz vještačko navodnjavanje usjevi uspijevaju i zimi. Biljni svijet je bogat prašumama, džunglama, savanama, zastupljena je i sredozemna vegetacija. Monsunska klima, topla i periodično vlažna uslovljava navedeni biljni i životinjski svijet.

5. HRANA

Indija budi sva čula i sva osjećanja, pa u toj zemlji možete osjetiti sve osim ravnodušnosti. Takva je i gastronomija ove ogromne zemlje. Indijska kuhinja može da se podijeli na četiri regije u skladu sa stranama svijeta, iako i unutar tih regija postoje dalje podjele. Na istoku je najpoznatija bengalska kuhinja. Jela se služe na thaliju, specijalnom poslužavniku gdje centralno mjesto zauzima velika posuda sa rižom, a koju sa strana prate manje zdjelice drugih jela. Iako u njihovom pripremanju često koriste žitarice, mahunarke, pa čak i povrće, najukusnije vrste pripremljene su od mlečnih proizvoda. Najčešći začini i sastojci korišteni u ovoj kuhinji su slačica, čili, đumbir, korijander i njegovo lišće, zeleni kardamom, panch phoron (mješavina pet začina u jednakoj mjeri: piskavica, anis, kumin, crno sjeme kalonđi i slačica), kurkuma, kumin, kalonđi, komorač, piskavica, susam, jogurt, brašno od leblebija, ulje slačice i ghee, pročišćeni maslac. Zapadnu Indiju čine četiri različite kuhinje. U svako jelo se stavlja najmanje jedan prstohvat šećera, a njihov tradicionalni thali se ponekad sastoji od čak deset jela (riže, peciva, začinjenog jogurta, raznih vrsta mahunarki i farsana (grickalica), subjija (naziv za jelo od povrća), slatkiša i khichdija. U regiji Goa najviše se koriste čili, šećer, susam, orašasto voće i brašno leblebija. Rajasthan regija je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija. Nedostatak vode za kuhanje pobijedili su prženjem u gheeju koji jelima daje posebnu aromu. Sjevernoindijska jela su bogatog i snažnog ukusa. U ishrani se najviše koriste chapati i roti vrste peciva koje se pripremaju bez kvasca i sa dodatkom začina. Smatra se da iz ove regije potiču najukusniji dhali, jela od sočiva u koje se dodaje kari smjesa. Najčešći začini i sastojci su korijander, kumin, suhe čili papričice, kurkuma, cimet, kardamom, klinčić, garam masal i anis. Južnoindijska pokrajina je karakteristična po sočnoj i ljutoj hrani. Glavna namirnica je riža koja se nalazi u idlijima i dosama, raznim karijima – kuhanim jelima od povrća. Značajni su i subija od patlidžana, bamije i zelja, te kokos ili kokosovo mlijeko koje kao sastojak mnogih jela gasi južnjačku ljutinu. Začini koji se najviše koriste u ovoj regiji su lišće karija, slačica, asafetida, biber, tamarind, piskavica i čili.

6. VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nijedna vakcina nije neophodna za putovanje u Indiju, ali savjetujemo putnicima da se posavjetuju sa ljekarima, i odluče se da li neku vakcinu žele da prime. Najbolje je pozvati Institut za tropske bolesti i provjeriti. Poželjno je ponijeti lekove za stomačne probleme (probiotike), ferveks ili neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Opšta sanitarna situacija u Indiji je složena i zahtjeva visoki oprez prilikom konzumiranja vode, hrane i održavanja lične higijene. Ne preporučuje se konzumiranje vode sa česme nego isključivo flaširane vode.

7. OSIGURANJE

Zdravstveno osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - Sarajevo osiguranje.

8. BEZBJEDNOST

Opasnost od elementarnih nepogoda u Indiji je izražena u periodu ljetnih monsunskih kiša koje periodično padaju u intervalu od juna/jula do septembra/oktobra. Usljed većih elementarnih nepogoda izazvanih monsunima, koje najviše pogađaju ruralna područja, formiraju se krizne službe koje na licu mjesta ukazuju neophodnu pomoć, odnosno vrše evakuaciju.

Na teritoriji Indije generalno ne postoji otvorena opasnost od oružanih sukoba niti visok stepen kriminala.

Potrebno je voditi računa o poštovanju lokalnih običaja i pridržavati se istih.

9. NOVAC

Zvanična valuta u Indiji je indijski rupi - INR (jedna rupija sadrži 100 paisa). Na putovanje možete ponijeti eure ili dolare. Odnos je 1 EUR = 70 INR,  a 1 USD je oko 60 INR. Postoji mogućnost korištenja kartica, prije svega na bankomatima, ali ne treba se previše oslanjati na to. Provizije koje se uzimaju nisu velike, ali treba proveriti s matičnom bankom.

10. KOMUNIKACIJA

Naše mreže funkcionišu u Indiji. Što se tiče cijena roaminga, provjerite na stranicama Vaših mobilnih operatera. Možete kupiti i lokalne kartice koje nisu skupe. Što se tiče interneta i wi fi, konekcija zna biti sporija, ali je sasvim dovoljna za osnovnu komunikaciju.