Svi putevi vode u Rim

Nekada grad na samo sedam brežuljaka, a danas jedna od najposjećenijih evropskih metropola sa 7 000 000 turista. Paste, pizze, lazanje, sladoledi i odmah možete pretpostaviti o kojem se gradu radi – Rim.
Naše početne tačke na ovom jesenjem putovanju su luka Punta Sabioni i fakultativni izlet u Veneciju. Venecija je jedinstven grad u svijetu. Nalazi se na 118 malih ostrva u laguni i prepoznatljiva je po tome što umjesto ulica ima kanale. Tamo nas čekaju veličanstveni trg Svetog Marka, Duždeva palata, Most uzdaha, most Rialto, Santa Maria dela Salute,... Nakon razgledanja Venecije, šopinga i obavezne vožnje čuvenim gondolama upućujemo se ka Padovi.
Padova je grad u sjeveroistočnom dijelu Italije na samo 40-ak kilometara udaljenosti od Venecije. Tamo nas za obilazak čekaju Duomo, Trg gospode, trg Erbe, Univerzitet, Bazilika svetog Antonija. Padova je poznata po svom Univerzitetu koji potiče još iz 1222. godine na kojem je predavao i Galileo Galilei, ali i po ostalim veleljepnim crkavama i palatama. Najimpozantnija i najatraktivnija građevina u Padovi je definitivno Bazilika svetog Antonija u kojoj se nalaze njegove relikvije i grob, kao i mnogobrojni Donatelovi umetnički radovi. Nakon možda pomalo napornog obilaska, u večernjim satima krećemo ka našoj glavnoj destinaciji, Rimu.


Prema legendi, grad Rim su osnovali braća Romul i Rem koje je dojila vučica,  21. aprila 753. prije nove ere, ali arheološki nalazi ipak podržavaju teoriju da je Rim iznikao iz seoskih naselja na brdu Palatin i na mjestu budućeg rimskog Foruma, koji su se sjedinili u grad u VIII vijeku prije nove ere. Bio je prijestolnica Rimskog kraljevstva, Rimske republike i Rimskog carstva. Od I vijeka nove ere postaje centar hrišćanskog sveta. Rim prati impozantna i duga istorija koja bi mogla da se prepričava danima i danima. Nakon ostavljanja prtljaga u hotel, ne čekamo ni tren i krećemo u obilazak ovog divnog grada. Tamo nas čekaju Termini, Coloseum, brdo Kapitol, trg Venecija, Španske stepenice, fontana Di Trevi. Naravno, prva asocijacija na Rim je Coloseum, najveći amfiteatar ikada izgrađen u Rimskom carstvu gdje su se nekada održavale čuvene borbe gladijatora. Prema mnogim procjenama, amfiteatar može da primi 50 000 gledalaca, a od 7. jula 2007. godine proglašen je za jedno od novih sedam svjetskih čuda. U građevine antičkog Rima pored Coloseuma spadaju i Forum, Zlatna kuća, Panteon, Trajanovi stubovi, Rimske katakombe, Cirkus Maksimus, karakalanska kupatila, Konstantinova kapija…

Naravno, Rim je poznat i po velikom broju velikih i veličanstvenih trgova sa obeliskom u samom centru, a najpoznatiji su Trg Navona, Španski trg, Trg cvijeća, Trg Venecija. Prolazeći pored trga Venecija i usput jedući čuvene italijanske pizze idemo i do poznatog trga Navona, a zatim se polako, kroz slatke uličice krećemo ka Panteonu ili kako ga mnogi zovu Hram svih bogova, rimskom hramu iz 126. godine. Usput se nižu i nešto manje poznate crkve i trgovi, koje svakako oduzimaju dah na prvi pogled. A onda prelijepa i veličanstvena fontana di Trevi. Zanimljivosti kažu da se svakog dana u fontanu ubaci čak 3000 eura, pa okušajte sreću. Sada ste tu i ko zna kada ponovo, a znate kako se kaže “Pazi šta želiš, možda ti se i ostvari”. Nakon prijepodnevnog obilaska odlazimo u smještaj, ali isuviše očarani gradom nastavljamo samostalni obilazak. Romantične šetnje sa ljepšim polovinama, šoping i fotografisanje sa društvom, isporbavanje italijanske kuhinje, a možda i neka vožnja čuvenim vespama i utapanje u italijanski noćni život.


Ali, dok se osvrnemo oko sebe već je novi dan, a danas nas čeka Vatikan! Vatikan je najmanja država na svijetu i po površini i po broju stanovnika i jedina država koja se nalazi unutar druge države. Čuvena renesansna Bazilika svetog Petra i Sikstinska kapela sa Posljednjim sudom gdje se prepliću umjetnička djela Mikelanđela, Đakoma dela Porte, Rafaela i ostalih su samo dio znamenitosti zbog kojih je Vatikan svjetski poznat i posjećen u ogromnom broju. Iako se nalazi na svega 44 hektara Vatikan ima svašta da ponudi svojim turistima nakon čega nikako neće ostati ravnodušni.


Sad nas vidiš-sad nas ne vidiš. Danas je novi dan i danas smo u Napulju. Izletima nikad kraja. Napulj ili na starogrčkom Novi Grad svjetski je poznat po obližnjem vulkanu Vezuvu, drevnoj Pompeji, čuvenoj pizzi, ali i po kriminalnoj organizaciji Kamori. Iako je okolina Napulja turistički posjećenija svakako grad ima i svoje čari. Tu se nalazi nekoliko zamkova, Novi Zamak, zamak del Ovo, zamak Kapuano i zamak Svetog Elma, kao i najstarija aktivna opera u Evropi osnovana 1737. godine. Pored toga, za obilazak nas čekaju i Kraljevska palata, trgovačka ulica Toledo i luka.


I kako kažu “Sve što je lijepo kratko traje” tako i naš boravak u Rimu i stižemo do posljednjeg dana tamo. Slobodno vrijeme, uživanje na suncu uz espreso, kupovina suvenira i obilazak grada traju do večernjih sati. Naveče krećemo ka Veroni koja je ujedno i naša posljednja destinacija. Upustite se u Šekspirovu dramu i osjetite Grad romantike koji je ujedno domovina Romea i Julije i koji se svakako ne smije propustiti.
Kako biste sve ovo doživjeli uživo i u punom sjaju uz nasmeiano pleme čekamo vas u prostorijama agencije Jungle Tribea kada nam se možete pridružiti na ovom putovanju za samo 240,00 KM.

Jovana Spasojević