Skulpture Barcelone

Barcelona je veliki grad Španije koji obiluje umjetničkim djelima i razmeće se mnogim arhitektonskim ostvarenjima. Sigurno jedna od najznačajnijih  ličnosti za Španiju, a pogotovu za ovaj grad jeste - Antoni Gaudi. Obilazak Barce uz priče koje nam približavaju grad svodi se na pominjanje ovog zvučnog imena u malte ne svakoj priči o svakom kutku ovog mjesta.

Kako je Barcelona grad koji može da se pohvali bogatom istorijom, tako nosi i epitet veoma moderne i urbane turističke destinacije. Koliko god puta je posjetili, otkrit ćete neki novi detalj koji će Vas kupiti i učiniti mjesto omiljenim za stalni povratak. Predstavljamo Vam par modernih spomenika Barcelone, ovoga puta ne Gaudijevih djela:

Pri ulasku u grad, kako se približavamo centru i Rambli, u Staroj luci prvo što će nam pored palmi i mora ukrasti pažnju jeste velika statua ženskog lica. Odrađena je u POP ART stilu i definitivno najavljuje urban grad koji nas prihvata u goste. Tvorac je Roj Lihtenštajn. Stvorio ju je za Olimpijadu 1992. godine vrlo hrabro koristeći Trenkadis tehniku (lomljeno staklo) i izuzetno jarke boje. Dok nije stigla u luku, prvobitno je planirana da bude u planinama.

(Trenkadis se može primjetiti u cijeloj Kataloniji)

Još jedno veliko ostvarenje nastalo zahvaljujući Olimpijskim igrama je „Frank Gehry’s Fish“. Skulptura sačinjena od stakla koja je zaštitni znak grada kao bilo koje Gaudijevo djelo. Prvenstveno je dizajnirana od strane Gehrys & Associates koristeći kompjuterskii dizajn. Zahvaljujući originalnosti i kombinovanju staklenih dijelova, ona savršeno reflektuje sunčevu svjetlost i reprezentuje moderan početak Barce od perioda Olimpijskih igara. Daje posebnu važnost plažama i produženom djelu Barcelone, dijelove Bogatel, Nova Icaria i Mar Bella.

Okrug Rambla de Raval je svojevremeno pao u sjenku uslijed promocije ostalih dijelova Barcelone. Kako bi se pražnja skrenula i na ovaj prelijepi predio, smještena je velika skulptura crne, bucmaste macke nazvana The Raval Cat. Napravljena je od strane Fernnanda Botero. Prošla je gotovo cijeli grad i konačno se nastanila u Rambli Raval da odmori. Omilljeno je mjesto djece koja se neumorno penju po nogama mace i pokušavaju da osvoje skulpturu. A Takođe se koristi kao mjesto za sastajanje. U Barci se „kod Konja“ obavezno mijenja u „kod Mačke“.

Poznati umjetnik Miro je koristio pomenutu tehniku Trenkadis da stvori još jedno genijalno djelo i nazvao ga je The Dona I Ocell ili u prevodu Žena sa pticom. U parku Žan Miroa je smještena u blizinii Placa Espanya.

Port Vell ili Stara luka kao da je magnet za neobičnu umjetnost. Tu je smještena još jedna zanimljiva statua dzinovskog Jastoga. Napravljena od strane španskog umjetnika Javier Mariscal-a. Deset metara dugačka skulptura od fiberglasa prvenstveno je bila dekoracija restorana sa morskim plodovima, a zatim je odkupljena od strane grada, renovirana i promoviše Barcelonu na fanki način.

Ivana Aranđelović